Saga 20 Stootrand

Saga 20 Stootrand Montage

In dit bericht de Saga 20 stootrand montage uitleg. Hoe de stootrand er netjes en strak om te leggen.
De rand rond de Saga 20 is na jaren versleten en het is aantrekkelijk een nieuwe te monteren. Aanschaffen is niet zo moeilijk maar monteren is nog een klus.

Montage mogelijkheden

Demontage van de oude rand gaat gemakkelijk op een zonnig dagje. ‘s winters is het handig om met een föhn de rand te verwarmen. Voor de nieuwe stootrand geldt het zelfde montage met mooi weer gaat veel gemakkelijker dan bij kou.

Montage met een afdekkapje

Je kunt de nieuwe stootrand er om leggen en achter bij elkaar brengen en hier de las onder een rvs kapje verbergen. staat best goed maar de rand zit er dan vaak vrij slap om heen. je krijgt er dus geen spanning op.
De manier die erg simpel is en een goed resultaat geeft is om de rand einden aan elkaar te lassen en dan de rand te monteren. wanneer de lengte goed gekozen is komt er wat spanning op de rand en ligt hij goed strak om de boot. Het minst simpele hier bij is eigenlijk het maken van de las.

Montage met de einden gelast:

zorg er voor dat de einden goed haaks zijn afgesneden. Om de einden goed strak tegen elkaar te kunnen drukken is het handig om de uiteinden om een buisje van bv 50 – 75 cm lengte en een mooi passende diameter te schuiven.
Met een plaatje van ongeveer 100x 100x 3 mm met in het midden een gat wat om het buisje past en een sleuf naar 1 zijde zodat het plaatje tussen de einden over het buisje kan worden geschoven.
Verhit het plaatje en test hoe ver je moet verhitten voor een goed resultaat op een stukje rest materiaal. Duw dat tussen de beide einden die om het buisje geschoven zitten en druk de einden tegen het plaatje. De einden moeten voldoende smelten om te lassen. dan trek je het plaatje er tussen uit. Druk nu je tegelijkertijd de einden tegen elkaar..

Montage van de stootrand op de boot

Dan hebben we een eindeloze rand en kan deze op de boot worden gemonteerd. De las midden achter dus is het handig om precies het midden voor de rand te markeren. Welke dan precies midden voorkomt.
de procedure is dan als volgt:
Leg de rand in de gangboorden en op het voor- en achterdek netjes langs de rand.
vervolgens leg je de rand om de boeg met het midden exact in het midden naar beide boorden ongeveer een meter op de flens.
Nu leg je dan de rand om de achtersteven met de las in het midden naar beide boorden ongeveer een meter op de flens.
Het is nu vrij gemakkelijk om de rand in het midden vast te pakken en naar buiten te trekken zodat hij oprekt. Leg zo beide zijden er om.
Voorwaarde is dat de stootrand flink op temperatuur is. Bijvoorbeeld op een warme dag en zon er op. Of je maakt een oven van een grote doos met onder in warme lucht blazen met een föhn. ( werk dan wel snel)

Welke lengte

Voor de lengte van de stootrand van 14 meter en wij hebben goed resultaat als we de stootrand op 13.60 meter afknippen voor de eindeloze rand methode.
Wat kan een probleem zijn?
de einden moeten tegen elkaar komen maar de rand mag niet getwist zijn.

Verantwoording:

De methode hierboven beschreven is welke wij gebruiken waarbij wij een fraai resultaat verkregen. Een en ander vereist wat handigheid en het staat of valt met het lukken van het lassen. Maar ook het creëren van de juiste omstandigheden speelt een rol. dus beschouw bovenstaande methode als richtlijn en tip.

Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?